Inom den psykiska hälsovården finns det flera olika yrkestitlar, och det kan vara förvirrande att veta vad de olika rollerna innebär och hur de skiljer sig åt. Här går vi igenom de viktigaste skillnaderna mellan olika yrkestitlar som arbetar med psykologisk behandling.
Utbildning och ansvarsområden
Utbildningar och ansvarsområden för de olika yrkena:
Legitimerad psykiatriker
- Utbildning: För att bli psykiatriker måste du först avsluta en läkarutbildning (6 år), följt av specialistutbildning i psykiatri (5 år).
- Ansvarsområden: Psykiatriker är läkare som specialiserar sig på att diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar, ofta med hjälp av medicinering och psykoterapi.
Legitimerad psykoterapeut
- Utbildning: För att bli psykoterapeut måste du först avslutat en akademisk utbildning med minst 180 högskolepoäng, följt av en grundutbildning inom psykoterapi (steg1) (2år) och sedan yrkeserfarenhet (2 år) och påbyggnadsutbildning psykoterapeutprogram (steg 2), som tar totalt 3 år att genomföra.
- Ansvarsområden: Psykoterapeuter utvärderar, diagnostiserar och behandlar psykiska problem med hjälp av psykoterapi, men de har ingen läkarmedicinsk kompetens.
Legitimerad psykolog
- Utbildning: För att bli psykolog krävs en masterexamen i psykologi, vilket tar 5 år. Efter det kan man också välja att vidareutbilda sig till specialistpsykolog med inriktning på klinisk psykologi, liknande psykoterapeutprogrammet (3 år). I deras grundutbildning ingår grundutbildning i psykoterapi.
- Ansvarsområden: Psykologer utvärderar, diagnostiserar och behandlar psykiska problem med hjälp av psykoterapi och psykologiska tester, men de har ingen läkarmedicinsk kompetens.
Legitimerad hälso- och sjukvårdskurator
- Utbildning: För att bli legitimerad kurator inom hälso- och sjukvård krävs en socionomutbildning (3,5 år) följt av vidareutbildning inom psykologi eller socialt arbete som kurator (minst 1 år).
- Ansvarsområden: Kuratorer inom hälso- och sjukvård arbetar med psykosocialt arbete, krisstöd, social rådgivning och stöd med hjälp av samtal.
Kurator
- Utbildning: Kuratorer kan ha olika utbildningar, men en socionomexamen är vanlig. Det finns ingen specifik legitimation för kuratorer utanför hälso- och sjukvård.
- Ansvarsområden: Kuratorer kan arbeta i skolor, socialtjänst eller privat verksamhet och erbjuder stöd och vägledning, ofta i psykosociala frågor, ofta mellan olika samhällsaktörer och med hjälp av samtal.
Coach
- Utbildning: Coach är ett relativt fritt yrkesfält och kräver ingen specifik utbildning eller legitimation. Många coacher går dock utbildningar för att få certifiering.
- Ansvarsområden: Coacher fokuserar på att hjälpa individer att nå personliga och professionella mål genom vägledning och stöd, med hjälp av samtal. Coacher fokuserar inte på psykologiska problem
Behöver någon hjälp för psykisk sjukdom eller psykiska problem bör personen vända sig till en legitimerad psykiatriker, legitimerad psykoterapeut eller legitimerad psykolog.